Üniversitemiz ev sahipliğinde “Uluslararası Büyük Tufanın Ağrı Dağı ve Iğdır Ovasındaki Arkeolojik-Etnografik İzleri ve Hz. Nuh’un Gemisi’nin Kültürel Miras Kapsamında Araştırılması Konferansı” düzenlendi.
Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Hong Kong Gratia Koleji, Gürcistan Teknik Üniversitesi, Nuh'un Gemisi Uluslararası Bilimsel Araştırma ve Eserleri Koruma Vakfı ve Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma Geliştirme Derneği iş birliğinde düzenlenen program, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, MTA Genel Müdür Yardımcısı Veli Altundağ, Nuh’un Gemisi Uluslararası Bilimsel Araştırma ve Eserleri Koruma Vakfı üyeleri Yuaen Man Fai ve Shu Wah Yuen tarafından açılış konuşmaları ile başladı.
Konferansa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rektör Alma, Üniversitemizin Türkiye ve dünyadan Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi üzerine çalışan 30’a yakın bilim insanını ağırladığını anımsattı.
"Herkesin Hedefi Tevrat, İncil ve Kur'an-ı Kerim'de Bahsedilen Nuh Konusunu Detaylı İncelemek"
Hong Konglu bir ekiple iş birliği içerisinde hareket ettiklerini belirten Prof. Dr. Alma, “Hong Konglu ekip, Hristiyan bir ekip. İncil’de ve Tevrat’ta Nuh’un gemisinden bahsediliyor. Kuran’ı Kerim’de ise 71 yerde Nuh adından bahsediliyor. 71 de Nuh suresine tekabül ediyor. Biz de bunun üzerine bir çalışma yaptık. Takriben 30’a yakın bir katılımcı var. Kimi arkeolojik kazı çalışmasını kimi sosyal, kültürel, edebi yönünü anlatıyor. Kimileri ise ileride yapılacak projeler hakkında bilgi veriyor. Ancak herkesin hedefi Tevrat, İncil ve Kur’an-ı Kerim’de de bahsedilen Nuh konusunu detaylı incelemek.” diye konuştu.
Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Adem Yulu ise Ağrı Dağı’nın doğal, kültürel, arkeolojik ve tarihsel önemiyle dünya üzerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Dr. Öğr. Üyesi Yulu, “Yakın geçmişte güvenlik sorunları ve bununla bağlantılı yaşanan problemler artık önemli ölçüde aşılmış, Ağrı Dağı’nın bilimsel çalışmalar için incelenmesinin önündeki sorunlar azalmıştır. Araştırmacılar için pek çok açıdan bakir bir alan olan bölge, farklı araştırma alanları için ele alınmayı beklenmektedir. Bu bağlamda Ağrı Dağı’nın bilimsel çalışmalar ağında var olmasını son derece önemsiyoruz ve birçok araştırmacı ve kurumla kurduğumuz iş birlikleri ile bölgenin sosyal, kültürel, arkeolojik, jeolojik ve tarihsel özelliklerini ön plana çıkarmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Programa Hong Kong’dan katılan Nuh’un Gemisi Uluslararası Bilimsel Araştırma ve Eserleri Koruma Vakfı Yöneticisi Angela Kwun da Nuh ile ilgili bu dağın altındaki gerçeği ortaya çıkarmak istediklerini belirtti.
Nuh’un gemisinin birçok efsanelerde konu olduğuna dikkat çeken Kwun, “Ayrıca İncil’de hem de Kuran'da Nuh’un gemisi ile ilgili çok bahisler geçmektedir. Bu tamamıyla bir ikinci yaratılış gibidir. O yüzden bu durum bizim için oldukça önemli. Bu nedenle merak ediyoruz ve araştırıyoruz. Çünkü bizim hayatımızda ne gibi şeyler yansıtıyor, hayatımız nasıl etkiliyor, bunu bulmak istiyoruz.” dedi.
Bu çalışmaların sunucunda Nuh’un Gemi’siyle ilgili kanıtlar bulacaklarına inandıkları anlatan Kwun, “Eminim ki bizler Nuh’un soyundan geliyoruz, bizler kız kardeşler ve erkek kardeşleriz, birlikte bir aileyiz. Birbirimizi desteklemeli ve sevmeliyiz.” diye konuştu.
9 Haziran 2024 Pazar günü başlayan ve iki gün boyunca devam eden konferans, sunumların ardından katılımcılara belge takdiminin ardından son buldu.